GEZİLESİ YERLERTAVSİYETÜRKİYE

Çanakkale Zaferi’nin İzinde Çanakkale’yi Keşfedin

Çanakkale Zaferi’nin İzinde Çanakkale’yi Keşfedin

Çanakkale Zaferi… Bir devrin yeniden yazıldığı anlar. Bütün imkansızlıkların içinden yepyeni bir çağın doğduğu ve ulusal bağımsızlığımızın nişanesi olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde bu zafere imza attığımız Çanakkale’de, Mehmet Akif Ersoy’un dizelerinin eşliğinde bir keşfe çıkalım mı hep birlikte?



Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin

Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin

Savaşın Başlangıç Noktası: Seddülbahir Kalesi

seddülbahir

“Denizlerin Seddi” olarak da bilinen Seddülbahir Kalesi’ne varınca, bizi Gelibolu’nun muhteşem manzarası karşılar. Düşman bombalarının ilk isabet ettiği ve ilk şehit verilen yer de tam olarak burası… İlk Şehitler Anıtı burada bulunuyor. Savaşın getirdiği tahribat, yıllar içinde yaşanan depremler derken doğal olarak bir restorasyon sürecine girilmiş. Kazılarda ortaya çıkan Fransız ve Türk siperleri, Fransız ilaç şişeleri ve top mermileri sergileniyor.



Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer,

O ne müthiş tipidir, savrulur enkazı beşer

Bulutların Üstüne Yolculuk: Kilitbahir Kalesi

kilitbahir

Fatih Sultan Mehmet’in, boğazların kontrolünü sağlayacak biçimde yonca plan ile yaptırdığı, Kanuni döneminde de Sarı Kule eklenerek güçlendirilen ve 2. Abdülhamit döneminde de sur duvarları eklenerek günümüze kadar ulaşan halini alan Kilitbahir Kalesi, Çanakkale Savaşı’nda etkin bir biçimde kullanıldı. Burçların tepesine ulaştığınızda bu tırmanışın sizi bulutların üzerine çıkaracağı hissine kapılabilirsiniz! Bir de özel tavsiye, Kilitbahir Kalesi’nde Piri Reis için ayrılan bölümü de mutlaka ziyaret edin…

Kilitbahir’den Şehitler Abidesi istikametine ilerleyince karşınıza çıkan devasa Seyit Onbaşı heykelini ve bu heykelin biraz ilerisindeki Mecidiye Tabyası’nı da göreceksiniz. Mecidiye Tabyası’nda, 18 Mart günü şehit düşen askerlerin şehitliği bulunuyor. Bu tabyayı biraz geçtiğinizde, 21 Haziran 1915 tarihindeki Kerevizdere Savaşları esnasında hayatını yitiren 5000’i aşkın askerin ebedi istirahati olan Havuzlar Şehitliği de karşınıza çıkıyor.



Boşanır sırtlara, vadilere, sağnak sağnak.

Kafa göz, gövde, bacak, kol, çene, parmak, el ayak

Soğanlıdere Şehitliği

Çanakkale Savaşı için çok önemli bir yere sahip olan Soğanlıdere’de kurulan hastane, savaşta yaralanmış askerlerin tedavisini sağlıyordu. Tedavisi başarılı olanlar savaşa devam ederken, şehit düşen askerler ise alandaki şehitliğe defnediliyordu. Soğanlıdere Şehitliği alanında yer alan anıt hava bombardımanında şehit düşen bir onbaşı ve dokuz er anısına inşa edildi.



Vurulup, tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,

Bir hilâl uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor

Conk Bayırı

Conk Bayırı’na giderken Arıburnu Mevkii’nde yaralı bir Anzak askerini taşıyan Mehmetçiğin ölümsüzleştirildiği “Mehmetçiğe Saygı Anıtı” sizi karşılar. Bu anıtın biraz ilerisinde ise Kanlısırt Kitabesi ile Lone Pine Anıtı’nı görebilirsiniz.

Çanakkale’de attığınız her adım sizi savaşın soğuk yüzüyle karşılaşacağınız bir yolculuğa çıkarır. Conk Bayırı’nda Anzak ve İngiliz birliklerin Osmanlı ve Alman donanmalarıyla çarpıştığı siperleri göreceksiniz. Burayı da içine alan bir alanda gerçekleşen 3 gün süren Conk Bayırı Muharebesi, 1. Anafartalar Muharabesini tamamlayıp bu bölgeye Anafartalar Grup Komutanı olarak gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Ağustos sabahı başlattığı ani bir süngü taarruzuyla zaferle sonuçlanmıştır.

Çanakkale Savaşı’nın en şiddetli karşılaşmasının yaşandığı Conk Bayırı’nda siperlerde mücadelesini sürdüren askerlerin atmosferine kapılmamanız elde değil! Savaşta kaybettiğimiz askerlerimiz için inşa edilen Mehmetçik Park Anıtı’nı da ziyaret ederek gezinize devam edebilirsiniz.



Ey bu topraklar için toprağa düşmüş asker

Gökten ecdat inerek öpse o pak alnı değer

Çanakkale Şehitlik Müzesi

Çanakkale Zaferi’ni, zafere giden adımlara eşlik ederek hissetmenin yanı sıra görselleştirilmiş ve nesnelerle zenginleştirilmiş Çanakkale Şehitlik Müzesi’nde de tamamen duyumsama şansı yakalayabilirsiniz. Çanakkale Savaşı sırasında toplanmış ve savaşta kullanılmış silahlar, askerlerimize ait araç ve gereçlerin sergilendiği müzede aynı zamanda savaş döneminin temsil edildiği ve savaşın olanca şiddetini gözler önüne seren alanlar da bulunuyor.



Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın?

Gömelim gel seni tarihe desem, sığmazsın!

Çanakkale Şehitleri Anıtı

çanakkale şehitleri abidesi

Çanakkale Zaferi’ne ulaşan yol acı kayıplarla dolu. 250 bini aşkın askerimizin şehit düştüğü, ulusal bağımsızlığımızı kelimenin tam anlamıyla canımızı dişimize takarak elde ettiğimiz bu zaferi temsil eden en anlamlı anıt da Çanakkale Boğazı girişinde bizi bekliyor. Bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz şehitlerimiz için inşa ettiğimiz Çanakkale Şehitleri Anıtı, zaferi ve bu zafere giden yolda sunulan fedakarlıkları tamamen hissedebileceğimiz bir atmosferi yaratıyor…

Çanakkale Muharebeleri, Gelibolu yarımadasının neredeyse tamamına yaygın şekilde gerçekleşiyor ve yarımadada nereye adım atsanız sizi Çanakkale Zaferi’ne giden başka bir hikaye karşılıyor. Bölgede gezebileceğiniz 100’e yakın noktayı bu haritada bir araya getirdik. Harita başlığındaki yıldız işaretine tıklayıp haritayı kendi Google Haritalar uygulamanıza ekleyebilir, geziniz sırasında kolayca kullanabilirsiniz.


https://www.google.com/maps/d/embed?mid=19MKQZUoD__ZC6dsxdH1SRkh-uIFPQ21D

Atatürk’ten Anzak Askerlerine Mektup

Çanakkale Zaferi’ne imza atan o gücün olanca bütünleştirici ve kapsayıcı hissini iliklerimize kadar hissedebileceğimiz, Atatürk’ün Anzak askerlerine ve onların annelerine hitaben yazdığı mektup da bir kitabeye işlenmiş biçimde ziyaretçileri karşılıyor…



Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar. Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçikle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.

Çanakkale Zaferimizin 106. yılını yaşarken bağımsızlığımızı ve ulusal egemenliğimizi borçlu olduğumuz, “Çanakkale Geçilmez!” düsturunu tarihe yazdırmayı başaran şehitlerimizi, gazilerimizi ve elbette bu büyük zaferin mimarları olan Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşlarını bir kez daha minnet hisleriyle anıyoruz.

***Çanakkale gezinizde yararlanabileceğiniz konaklama alternatifleri için bu kısayolu kullanabilirsiniz.

Kaynak : https://www.neredekal.com/blog/canakkale-zaferinin-izinde-canakkaleyi-kesfedin/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir